Posts

Showing posts from June, 2013

Bagremac, divlji bagrem ili Amorfa

Image
Bagremac cveta po drugi put. Nisam to znao ali sada znam.

Jun mesec za pcelare

Image
Ove godine je Jun mesec izuzetno povoljan za pcelarstvo. Zbog obilnih kisa koje su padale do prve polovine meseca vegetacija buja. Biljke imaju dovoljnu količinu vlage a i čekale su povoljne vremenske prilike to jest sunce pa sad cvetaju u velikim kolicinama. Bagrem ponovo cveta nekih do 5% . Lipa je puna cvetova i pcela, kupina još uvek cveta. A tu su i druge niske biljke i korovi koji cvetaju po njivama i jarugama. Sve u svemu sto se tiče pcelarstva ova godina je za sada dobra. Sad je vreme da se prave rojevi i da se razmnozavaju pčele, pa cu se time pozabaviti u narednim danima. Najbitnije je dobiti kvalitetne matice i rojeve.

Lipa cveta, lipa miriše

Image
Ovih dana lipa cveta strahovito, bar u mom kraju. Puna je pcela i drugih insekata. Lipa je plemenito drvo i treba ga razmnožavati i saditi u sto vecem broju. Za pcele je bogom dana ima nektara ima polena. A ne da miriše pa to je cudo.

Bagrem cveta drugi put

Image
Bagrem cveta po drugi put, čak i mirise u večernjim časovima. To se dešava skoro svake godine. Jedan mali deo, do 5% svake godine ako ima uslove cveta drugi put. Verovatno se ne iscveta po prvi put dovoljno pa mu ostane snage i za drugi put. Mala je to kolicina ali svakako pozitivno utice na pčelinje zajednice.

Bastensko cvece i pcele

Image
Pcele obozavaju svaki cvet, bez obzira gde se nalazi, kada nema druga bolja pasa odlicni su i bastenski cvetovi kojih ima tokom cele godine, zato sto ih vredne domacice odrzavaju i zalivaju. Pcele ih rado posecuju jer neke vrste daju bas dobre kolicine nektara.

Drevni insekti, Vilin konjic, Dragonfly

Image
Vilin konjic je drevni insekt, svoj izgled nije promenio jos od vremena dinosaurusa. Veci deo svog zivota provede pod vodom kao larva, na vazduh izlazi tek kao zrela jedinka da bi se pario.

Pcele idu na cetinare

Image
Dali pcele idu na cetinare. Odgovor je idu. Naime u dvoristu imam ovog cetinara, neka jelka i sad mu je sezona cvetanja i pcele je posecuju narocito u jutarnjim casovima. Verovatno se na cvetovima-sisarkama luci neki nektar. Inace neznam koji je ovo cetinar ako neko zna neka mi napise. Hvala

Jos uvek cveta kupina

Image
Jos uvek cveta kupina, prosto za ne poverovati. Cini mi se da ove godine cveta veoma dugo. Josuvek ima svezih cvetova i pcele ih rado posecuju.

Stanje u kosnicama

Image
Spanje u kosnicama je dobro. Pcela ima, meda ima, ima i maticnjaka. U svakom slucaju na scenu stupa pcelar, posla ima na pretek. Pre svega treba vaditi med odnosno ramove sa medom, jer ako se pcelinje drustvo u kosnici zbog dosta meda i velikog broja pcela odluci za rojenje pocece masovno da jede med i izgubicemo dosta meda. A to naravno nije pozeljno. Javljaju se i maticnjaci u drustvima koja su se zarojila pa na to treba posebno obratiti paznju. Takva drustva treba razresiti po kratkom postupku. Ja u tom slucaju vrsim rastavljanje drustva i pravim nova koristeci te vec izgradjene maticnjake. Uzgred. Rojevne matice su najbolje, neka prica ko sta hoce. Znaci vadjenje meda ukoliko ima poklopljenih ramova naravno i obratiti paznju na rojenje i na prostor u kosnici.